Wednesday, August 18, 2010

RagutRagut merujuk kepada tindakan seseorang jenayah merampas harta benda orang lain dengan paksa atau kekuatan yang dimiliki . Tindakan ini menyebabkan mangsa ragut kehilangan sesuatu secara paksa .

Kes ragut di Malaysia terutamanya di ibu negara semakin membimbangkan. Terdapat sebuah kes dimana ibu sedang mengandung terbunuh dalam kejadian ragut, ada yang cedera parah semasa kes ragut , ada juga mangsa yang dicalar kerana ditoreh dengan pisau yang tajam ketika melawan peragut dan sebagainya.

Punca :
• Pengaruh rakan sebaya
Rakan sebaya memainkan peranan yang amat penting dalam kehidupan remaja .
Golongan remaja biasanya lebih mudah dipengaruhi oleh rakan sebaya . Meraka akan meniru tindakan rakan sebaya mereka . Pengaruh rakan sebaya akan mecorakkan sikap , tingkah laku , pemikiran dan nilai remaja . Remaja yang menghadapi masalah keluarga adalah lebih mudah terpengaruh dengan rakan berbanding dengan remaja yang disayangi dan dilindungi oleh keluarga . Kebiasaan remaja yang melakukan jenayah adalah remaja yang berkumpulan . Mereka mempunyai keberanian untuk bertindak melakukan jenayah dalam kumpulan . Kebanyakkan mereka tidak mempunyai hala –tuju , maka apabila mereka berkumpul ,maka timbullah pelbagai idea seperti meragut . Selain itu , keberanian untuk bertindak bagi remaja dalam kumpulan adalah lebih banyak berbanding dengan remaja yang bersendirian . Malah , ada juga remaja cuba meragut sebab ingin mencari keseronokan .

• Pengaruh media massa
Media massa mempunyai pengaruh dan kesan yang amat kuat dalam mempengaruhi pemikiran dan tindakan remaja . Paparan aksi –aksi negatif dari filem-filem yang mempunyai unsur-unsur ke arah melakukan kegiatan ragut akan mempengaruhi remaja melakukan kegiatan ragut . Menurut kajian , golongan remaja adalah mudah meniru dan mengikut hal yang dilihat di sekeliling termasuklah media massa .

• Silap tidak peduli dan individualistik masyarakat
Menurut kajian , banyak masalah jenayah adalah berlaku di kawasan bandar .
Golongan yang melakukan ragut bukanlah yang tidak terpelajar tetapi adalah yang terpelajar dan dilahirkan di bandar yang sukar dikawal . Di kawasan bandar , kebanyakkan penduduknya tidak akan mengambil peduli masalah yang berlaku di sekeliling mereka selaginya mangsa ragut bukanlah ahli keluarga atau diri mereka . Maka keadaan ini menyebabkan peragut terus manjalankan kegiatan secara meleluasa di kawasan yang sunyi .

• Menghadapi masalah kewangan
Punca utama yang menyababkan berlakunya ragut ialah keadaan keluarga yang miskin . Kebanyakkan peragut menghadapi masalah kewangan yang serius maka terdoronglah mereka melibatkan diri dalam kegiatan meragut . Ini adalah kerana meragut adalah cara yang paling cepat untuk seseorang mendapatkan sejumlah wang . Selain itu ,ekonomi yang sedang merosot menyababkan ramai orang kehilangan peluang pekerjaan . Ketidakupayaan pekerja yang dibuang kerja itu untuk mencari kerja lain dalam masa yang terdekat telah menjurus mereka ke kancah jenayah terutama apabila terfikir anak dan isteri . Oleh itu, kes ragut meningkat kerana banyak pekerja tidak mempunyai pekerjaan lalu beralih menjadi peragut untuk menyelesaikan masalah mereka . Di samping itu, tujuan sesetengah peragut melakukan kegiatan ragut ialah kerana mereka ketagihan dadah . Kos untuk mendapatkan dadah adalah amat tinggi , maka penagih dadah akan melakukan kegiatan ragut untuk mendapatkan duit untuk membeli dadah .

• Tindakan masyarakat yang mendorong berlakunya jenayah meragut .
Sikap masyarakat yang suka menunjuk menyebabkan peragut mensaspekkan mereka sebagai mangsa .
Antara tidakan masyarakat yang menarik peragut ialah :
- Memakai barang kemas dengan ketara dan mendedahkan untuk tontonan.
-Berebut-rebut menaiki kenderaan awam atau berada di tempat sesak.
- Membawa beg tangan dengan cara yang mudah diragut.
- Berjalan secara bersendirian di tempat yang sunyi
- Menyimpan wang atau dompet di saku yang terbuka.
- Melatakkan beg tangan di tempat duduk semasa memandu kereta
-Sibuk menjawab panggilan telefon /sms sehingga lupa keadaan sekitar

Kesan :
• Imej negara akan tercemar di mata dunia
Menurut kajian , sejak kebelakangan ini ramai pelancomg asing turut menjadi mangsa ragut . Keadaan ini menberi impak yang amat serius kepada negara kita .
Pelancong asing akan berasa tidak selamat apabila datang ke negara kita ,mereka akan menberitahu kawan-kawan mereka tentang kejadian yang berlaku terhadap mereka di negara kita . Maka , imej megara yang terjejas akan menjejaskan pandangan negara asing terhadap negara kita .

• Menjejaskan ekonomi Malaysia
Ekonomi negara akan terjejas kerana pelancong luar tidak sudi untuk datang melancong ke negara kita akibat keadaan negara kita yang tidak selamat . Kesannya , industri pelancongan akan merosot . Pada masa yang sama , ini akan memberikan kesan yang buruk kepada rakyat negara . Industri pelancongan menyumbang kepada sektor lain seperti perhotelan . Sektor perhotelan tidak akan mendapat sambutan handal akibat industri pelancongan yang merosot .Hal ini menyebabkan rakyat menganggur akibat kekurangan sektor pekerjaan .

• Masyarakat menjadi semakin huru-hara.
Keselamatan seluruh masyarakat kini semakin teruk akibat jenayah ragut . Bagi mangsa yang diragut, mereka akan menanggung kesengsaraan akibat kecederaan fizikal dan masalah kesihatan di samping mengalami trauma akibat gangguan mental dan emosi seperti rasa takut, tekanan perasaan dan rasa rendah diri . Pastinya kesan mendalam akibat diragut sedikit sebanyak memberi kesan jangka panjang kepada mangsa tersebut. Bagi peragut , mereka akan terus berleluasa dalam melakukan jenayah .

Langkah-langkah :
• Peranan ibu bapa
Ibu bapa hendaklah memberikan perhatian yang lebih kepada anak-anak ketika di rumah kerana segalanya bermula daripada rumah. Pendidikan agama dan nilai-nilai murni mestilah diterapkan supaya anak-anak dapat menilai antara perkara baik dan buruk . Selain itu , ibu bapa haruslah mengosongkan masa mereka untuk menemani anak-anak mereka supaya anak-anak mereka tidak kebosanan dan memastikan tidak terdapat kekosongan dalam hati remaja . Ibu bapa mesti tahu dengan siapa anak mereka berkawan . Kesedaran juga perlu diterapkan untuk membentuk jiwa remaja yang sihat dan fikiran yang matang supaya mereka dapat mengecapi kecermelangan diri .

• Penguatkuasaan undang-undang
Penguatkuasaan undang-undang dan pelaksanaan undang-undang perlu dijalankan oleh pihak berkenaan . Sesiapa yang didapati terlibat dalam jenayah akan didakwa di bawah kesalahan merompak mengikut Seksyen 390 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan denda atau kedua-duanya.
Sekiranya melibatkan kematian , mereka akan disiasat di bawah Seksyen 302 kanun keseksaan kerana membunuh dan sekiranya bersalah akan dihukum mati . selain itu , pihak polis juga perlu sentiasa membuat rondaan di tempat-tempat yang kerap kali berlakunya jenayah ragut.

• Peranan masyarakat
Masyaraka haruslah mencegah jenayah ragut dengan :
- Bawa wang sekadar mencukupi untuk membeli-belah . Simpan wang dengan baik bagi mengelakkan penyeluk saku mengintai peluang.
- Bagi wanita, beg tangan seelok-eloknya dibimbit untuk mengelakkan diragut oleh peragut bermotosikal.
- Jangan memakai barang kemas yang terlalu banyak ketika berada di tempat awam.
- Elakkan dari berjalan ditempat yang sibuk dan berebut-rebut.
- Elakkan daripada tertidur semasa menaiki kenderaan awam atau meninggalkan barang kepunyaan anda tanpa dijaga.
- Sentiasa berwaspada dengan persekitaran semasa menunggu diperhentian bas dan menjawab telefon/sms

• Peranan media massa
Media massa mempunyai pengaruh yang amat kuat dari segi menanam kesedaran memperolehi kerjasama dan menyampaikan maklumat tentang jenayah meragut dalam semua bentuk rancangan sama ada dalam bentuk hiburan , bentuk berita atau sebagainya . Selain itu , media massa juga boleh membantu pihak kerajaan dengan mengadakan kempen seperti “Marilah bersama-sama mencegah jenayah meragut ” dan “Hentikanlah jenayah meragut ”.

• Peranan sekolah
Pihak sekolah perlu memantapkan lagi disiplin sekolah bagi menjamin kegiatan salah laku pelajar berkurangan . Setiap salah laku pelajar seperti ponteng sekolah, merokok , menghisap dadah , atau memukul pelajar lain hendaklah didenda setimpal dengan kesalahan mereka . Ibu bapa mereka juga harus ke sekolah untuk berbincang bagi mencari pendekatan awal dalam mengatasi masalah yang lebih serius . Ini adalah salah satu cara untuk para pelajar terlibat dalam kegiatan yang lebih serius seperti ragut. Kita haruslah menyelesaikan masalah kecil yang dilakukan oleh para pelajar sebelum mereka terjerumus dalam masalah yang serius . Selain itu, pihak sekolah haruslah lebih mementingkan pedidikan agama dan moral di pelajaran . Ini adalah kerana Amalan agama sudah makin dilupakan berdasarkan semakin moden sesebuah masyarakat itu . Kekurangan aspek agama menyebabkan kurangnya ketahanan diri seseorang untuk tidak melakukan jenayah . Sudah hilang rasa takut akan balasan Tuhan jika melakukan kesalahan jenayah . Maka , kes ragut meningkat kerana masyarakat kita sudah lupa akan agama mereka.

Kesimpulannya , marilah kita bersam-sama mencegah jenayah ragut .Para pelajar haruslah didedahkan isu-isu semasa , kempen-kempen , khemah kerja , motivasi dan sebagainya bagi menyedarkan mereka bahawa merekalah generasi pemangkin negara . Perkara sedemikian dapat memberi pengajaran yang mendalam kepada para pelajar . Selain itu , golongan peragut juga perlu mengetahui bahawa segala kes jenayah akan merosakkan masa depan mereka . Nasihat yang setimpalnya haruslah diberikan agar mereka tidak melibatkan diri dalam gejala ragut lagi.


Disediakan oleh : Tan Sheak Ping (205888)

0 comments:

Post a Comment

KESIMPULAN

Memang tidak dapat dinafikan bahawa tanpa kerjasama masyarakat kita,adalah mustahil untuk menghapuskan masalah sosial ke akar umbinya.Rukun Negara yang menjadi asas kewujudan hidup bermasyarakat di negara kita wajarlah diberi nafas baru.Prinsip pertama Rukun Negara yakni 'Kepercayaan Kepada Tuhan' sudah cukup untuk membendung pelbagai perlakaan negatif rakyat kerana insan yang takut akan Tuhan tidak akan tergamak untuk melakukan kejahatan!Justeru,kita hauslah sehati sejiwa dan seia sekata dalam usaha membendung segala ancaman yang menjadi hambatan kita ke arah pencapaian Misi Nasional dan Wawasan 2020.Di samping itu,kita juga harus berusaha ke arah mewujudkan sebuah masyarakat dan negarayang cemerlang,gemilang,dan terbilang yang boleh berdiri sama tinggi,duduk sama rendah dengan negara-negara maju yang lain.