Wednesday, August 18, 2010

PENDERAAN KANAK-KANAKPengenalan

Penderaan kanak-kanak bermaksud satu perbuatan yang tidak berperikemanusiaan atau tindakan zalim yang dilakukan terhadap golongan kanak-kanak. Biasanya ditakrifkan kepada mereka yang berusia kurang daripada 18 tahun. Kebelakangan ini, kes penderaan kanak-kanak semakin meleluasa. Berita kekejaman yang dilakukan terhadap kanak-kanak sering dipaparkan di media massa sama ada media elektronik atau media cetak. Setiap tahun, sekurang-kurangnya 2,000 orang kanak-kanak di Malaysia telah menjadi mangsa penderaan kanak-kanak. Penderaan kanak-kanak telah menjadi salah satu masalah global yang gempar. Jika masalah penderaan tidak dicegah dengan segera, ia akan memberi impak yang serius terhadap kesihatan mental dan pertumbuhan fizikal kanak-kanak. Di samping itu, kehidupan dan perkembangan sepanjang kehidupan mereka juga akan dijejaskan. Dengan itu, ia akan menjadi masalah masyarakat secara amnya.

Jenis-Jenis Penderaan


Penderaan kanak-kanak boleh dibahagikan kepada empat kategori. Antaranya adalah penderaan fizikal, penderaan seksual, penderaan emosional dan pengabaian kanak-kanak.

Penderaan fizikal adalah satu fenomena sosial yang didefinisikan sebagai keganasan secara fizikal terhadap kanak-kanak. Tindakan ini boleh menyebabkan kecacatan anggota badan, kecederaan otak,kerentakan tulang dan meninggalkan kesan-kesan di tubuh badan seperti parut dan lebam akibat dipukul atau dikenakan benda-benda panas.

Penderaan seksual pula merujuk kepada perbuatan yang memaksa, mengugat dan memperdaya kanak-kanak untuk berlakunya hubungan seksual dengan mereka, semata-mata untuk memenuhi kehendak nafsu seks orang dewasa. Penderaan ini boleh dilakukan melalui gambar, video, pornografi atau mengeksploitasi bahagian sulit kanak-kanak. Perbuatan mereka yang tidak berhati perut ini telah menyebabkan kebanyakan kanak-kanak dicabut kehormatan, dirogol dan dipaksa melacur.

Manakala penderaan emosional membawa erti kepada bentuk gangguan psikologi terutamanya dari segi mental dan emosional, sama ada diabai, didera, dianiayai, dikutuk dan dihina oleh ahli keluarga. Mangsanya akan mengalami tekanan jiwa, gangguan emosi dan mental dalam proses pembesaran mereka akibat daripada kekurangan kasih sayang, tidak dihiraukan dan dilayan oleh ahli keluarga, pergaulan mereka disekat dan tidak mempunyai kebebasan misalnya tidak dibenarkan bermain, sering dimarah, ditengking dan dipandang rendah oleh ahli keluarga mereka.

Pengabaian kanak-kanak berlaku apabila kanak-kanak tidak mendapat keperluan asas dari orang dewasa seperti makanan berkhasiat, tempat perlindungan, pendidikan, keselamatan, rawatan emosi dan fizikal. Contohnya, kanak-kanak tidak menerima pendidikan pada umur yang ditetapkan oleh kerajaan. Selain itu, kanak-kanak yang dipaksa bekerja juga adalah satu jenis penderaan pengabaian.

Punca-punca

Terdapat banyak punca yang boleh menyebabkan masalah penderaan kanak-kanak berlaku. Antaranya adalah seperti tekanan ibu bapa. Biasanya bagi ibu bapa yang bekerja, mereka akan menghadapi tekanan yang besar. Apabila masalah dan tekanan di tempat kerja dibawa balik ke rumah, mereka akan melepaskan geram ke atas anak mereka yang tidak berdosa. Ibu bapa mugkin akan memukul, mencucuk puntung rokok, menerajang dan sebagai terhadap anak-anak mereka.

Selain itu, masalah kepincangan rumah tangga seperti perkahwinan yang tidak sah, perbalahan antara ahli keluarga, ibu bapa yang ketagih dadah, kaki judi, sikap luar biasa terhadap perhubungan seks semuanya boleh mencetuskan penderaan terhadap kanak-kanak. Contohnya, apabila ibu bapa yang ketagih dadah atau arak, mereka akan kehilangan pertimbangan dan menjadi tidak wajar. Akibatnya, anak-anak mereka telah menjadi mangsa.

Masalah penderaan juga sering berlaku dalam keluarga kelas bawahan yang berpendapatan rendah, keadaan kemiskinan yang runcing seperti pengangguran, kurang sumber kewangan dan kemudahan asas yang tidak mencukupi. Apabila sesebuah keluarga mengalami masalah kewangan, ini akan menyebabkan mereka menjadi panas baran sehingga melepaskan perasaan mereka ke atas anak-anak. Namun, masalah penderaan berlaku.

Di samping itu, punca yang menyebabkan penderaan juga termasuk kekurangan pendidikan agama di kalangan ibu bapa. Pengetahuan agama adalah amat penting kerana ia dapat memberi panduan yang terbaik dan tersusun dalam menguruskan keluarga. Islam telah menerapkan sifat yang baik yang perlulah kita contohi seperti tahap kesabaran yang tinggi dalam melayan kereneh anak-anak. Jadi, masalah penderaan mudah dicetus jika seseorang itu kekurangan ajaran agama.

Langkah-langkah

Kerajaan boleh mengadakan kempen antipenderaan untuk mendedahkan kepada masyarakat secara umum bagi membanteras masalah penderaan. Kempen ini akan memberi kesedaran kepada para ibu bapa supaya lebih melindungi anak-anak mereka. Di samping itu, mereka akan lebih memahami tanggungjawab mereka yang sebagai seorang ibu bapa. Jadi, mereka akan mengelakkan anak mereka menjadi mangsa penderaan yang seterusnya.

Jabatan Kebajikan Masyarakat juga memainkan peranan yang penting dalam mengatasi masalah penderaan. Pegawai kebajikan masyarakat haruslah membuat lawatan siasatan terhadap keluarga yang berkenaan apabila menerima aduan. Mereka perlulah memberi bantuan dengan segera sekiranya mendapati masalah penderan berlaku dalam sesebuah keluarga. Dengan bantuan mereka, kes penderaan dapat dikurangkan.

Kerajaan juga boleh menguatkan kuasa undang-undang seperti menjatuhkan hukuman yang berat seperti hukuman mati terhadap sesiapa yang mendera kanak-kanak. Dengan cara mempertingkatkan penguatkuasaan undang-undang, pendera-pendera akan berasa takut dan tidak berani melakukan perbuatan yang begitu kejam ini. Namun, kanak-kanak dapat dilindungi daripada penderaan.

Di samping itu, pihak-pihak yang berkenaan juga boleh mengadakan kelas-kelas bimbingan di setiap tempat. Kelas ini khususnya bagi pasangan yang ingin mendirikan rumah tangga. Pendidikan ini akan memberi pengetahuan kepada setiap pasangan tentang peranan mereka serta tanggungjawab yang perlu dipikul dan ditanggung setelah berumah tangga. Mereka dapat bersiap sedia diri dalam kehidupan yang baru. Mereka akan lebih memahami bagaimana cara untuk membimbing anak dan sebagainya.

Kesimpulannya, penderaan kanak-kanak merupakan satu tindakan zalim yang bertentangan dengan agama. Hal ini kerana perbuatan sedemikian hanya untuk bertujuan menjahanamkan aset penting negara pada masa akan datang dan memusnahkan keturunan diri sendiri. Kanak-kanak merupakan generasi berharapan bagi negara kita. Oleh itu, semua pihak haruslah bekerjasama dalam menangani masalah ini demi perkembangan kanak-kanak yang seimbang.
Disediakan oleh: Ng Jia Yi ( 205805 )

0 comments:

Post a Comment

KESIMPULAN

Memang tidak dapat dinafikan bahawa tanpa kerjasama masyarakat kita,adalah mustahil untuk menghapuskan masalah sosial ke akar umbinya.Rukun Negara yang menjadi asas kewujudan hidup bermasyarakat di negara kita wajarlah diberi nafas baru.Prinsip pertama Rukun Negara yakni 'Kepercayaan Kepada Tuhan' sudah cukup untuk membendung pelbagai perlakaan negatif rakyat kerana insan yang takut akan Tuhan tidak akan tergamak untuk melakukan kejahatan!Justeru,kita hauslah sehati sejiwa dan seia sekata dalam usaha membendung segala ancaman yang menjadi hambatan kita ke arah pencapaian Misi Nasional dan Wawasan 2020.Di samping itu,kita juga harus berusaha ke arah mewujudkan sebuah masyarakat dan negarayang cemerlang,gemilang,dan terbilang yang boleh berdiri sama tinggi,duduk sama rendah dengan negara-negara maju yang lain.